You are here

Ubuntu magyar közösség

Subscribe to Ubuntu magyar közösség hírcsatorna
Frissítve: 16 óra 54 perc

Ubuntu Hour július

2020.07.06, h - 14:44
Időpont: 2020. július 10. (péntek)

BUDAPEST
Kezdés: 18.00 óra
Helyszín: A Grund, Bazsesz terem (Budapest, VIII. Nagytemplom utca 30.)
Téma: Kérdezz - Felelek
Összefoglaló: Ha bárkinek kérdése van vagy elakadt valamiben, esetleg nem tudja, hogyan fogjon hozzá, akkor segítünk neki.
Megközelítés: Corvin negyedtől 8 perc, Klinikák megállótól 5 perc séta.
Kapcsolatfelvétel a szervezővel.


MISKOLC
Kezdés: 18.00 óra
Helyszín: Otthonka „kávézó, bisztró, terasz” (Miskolc, Horváth Lajos u. 7.)
Téma: FIDO U2F biztonsági kulcsok
Megközelítés: Szinvapark/Centrum, Villanyrendőr, Hősök tere, Kazinczy Ferenc utca, Petőfi tér és Búza tér megállóktól egyaránt néhány percnyi séta.
Kapcsolatfelvétel a szervezővel.A rendezvény mindenki számára ingyenes.

Full Circle Magazin 2020. júniusi számában olvashatunk a RawTherapee alkalmazásról

2020.06.30, k - 03:38

https://dl.fullcirclemagazine.org/issue158_en.pdf
issue158_en.pdf / 26. oldala
HOW-TO Rawtherapee - Pt4
Written by Erik

Az alkalmazást, Horváth Gábor készítette és csapata aktívan fejleszti a mai napig is.
"A RawTherapee egy fényképek utófeldolgozására alkalmas szoftver, melynek fejlesztését még 2005-ben kezdtem el. A publikum 2006-ban ismerhette meg. A fogadtatás szerencsére nagyon pozitív volt, mivel a program számos algoritmusa egyértelműen jobb volt a versenytársakénál (ideértve az Adobe szoftvereit is). Ez részben annak volt köszönhető, hogy nagyon szorosan követte a friss tudományos eredményeket, volt, hogy egy új algoritmust a folyóiratban való megjelenése után 2 héttel már be is építettem a programba. Persze voltak gyenge pontjai is, állandó stabilitás-problémákkal kűzdött, lassú volt, sokszor kényelmetlen és sok memóriát fogyasztott. A sok-sok pozitív visszajelzés hatására lassan minden szabadidőmet a fejlesztés vitte el. A program képességeinek javulásával olyan terheléssel kellett szembenéznem, amivel már nem tudtam mit kezdeni: hihetetlen mennyiségű levél, bug report, kérdés, javaslat, stb. érkezett nap mint nap. Közben jött az esküvő, aztán a baba, én pedig egyre kevesebbet tudtam a programmal foglalkozni. Amikor már kilátástalanná vált a helyzet, és nyilvánvalóvá vált, hogy egyetlen mamutcég sem akar dollármilliókért felvásárolni :), szabaddá tettem a forráskódot. Rögtön lelkes, nemzetközi csapat gyűlt össze, akik azóta is kitűnő munkát végeznek, toldozzák-foltozzák a programot, újabb és újabb képességekkel egészítik ki. Én szép lassan kihátráltam az egészből, évek óta egy sort sem tettem hozzá. A RawTherapee ma már a mások által hozzátett algoritmusokról híres, de engem még mindig büszke apai érzésekkel tölt el, ha egy tesztben dicsérik (márpedig dicsérik, és aminek külön örülök, hogy nemcsak a pixelvadász geek-ek, hanem ismert fotográfusok is, pl. itt, itt, itt, vagy itt). Most is emlékszem arra a napra, amikor a domain-t regisztráltam. Olyan nevet választottam, amire nincs találat. Ma a "rawtherapee" keresőszóra a google 1.970.000 találatot ad. "
Horváth Gábor: http://www.hit.bme.hu/~ghorvath/index.php?page=4&lang=hu

RawTherapee

Rawtherapee használata (magyar nyelvű útmutatók)

Megjegyzés: Régi filmek felújítása során az egyik legizgalmasabb munkafolyamat, amikor megpróbálunk életet, színt, HD minőséget, HDR szerű megjelenést vinni a mára már elavult technológiaival készített filmekbe. Természetesen arra is kínosan ügyelni kell, hogy az eredeti tartalom nem változhat meg. De az igen alacsony felbontású médiákat, valahogy át kell alakítani, leginkább alkalmassá kell tenni a 4/8K eszközökön való megtekinthetőségre.

1-2 példa:

Ubuntu Hour június

2020.06.09, k - 16:00
Időpont: 2020. június 12. (péntek)

BUDAPEST
Kezdés: 18.00 óra
Helyszín: A Grund, Bazsesz terem (Budapest, VIII. Nagytemplom utca 30.)
Téma: Kérdezz - Felelek
Összefoglaló: Ha bárkinek kérdése van vagy elakadt valamiben, esetleg nem tudja, hogyan fogjon hozzá, akkor segítünk neki.
Megközelítés: Corvin negyedtől 8 perc, Klinikák megállótól 5 perc séta.
Kapcsolatfelvétel a szervezővel.A rendezvény mindenki számára ingyenes.

Ubuntu.hu megújítása

2020.05.16, szo - 13:53

Sziasztok! Tegnap tartottunk egy FSF.hu-s megbeszélést, melynek az egyik fő témája az ubuntu.hu állapota volt. Nyilván tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet nem ideális (Drupal 6, HTTPS hiánya, stb.), és arra jutottunk hogy egy Drupal frissítés is csak ideig-óráig oldaná meg a problémáinkat. Tehát nem egy egyszeri frissítésre van szükségünk, hanem rendszeres karbantartásra, viszont a Drupal esetén ezt nem tudjuk értelmesen megoldani.

Így arra jutottunk, hogy inkább egy olyan irányba szeretnénk elindítani, hogy megtartjuk az ubuntu.hu legfontosabb részét, ti. a fórumot, és azt Discourse-ra szeretnénk költöztetni, a jelenlegi összes tartalom és felhasználók megtartásával. Aki nem ismerné, a Discourse mostanában az egyik legnépszerűbb fórummotor (nagyobb példányok: https://discourse.mozilla.org, https://ask.fedoraproject.org, https://forum.f-droid.org stb.). A migráció után mindenki visszakaphatja a saját fiókját, az inaktív fiókokat pedig teljesen anonimizálnánk egy meghúzott határidő után (tervek szerint az év végén). Az oldal többi részét pedig egy könnyen fenntartható statikus oldalgenerátorra bíznánk, egész pontosan a hugóra, melyet már egészen jól ismerünk, és megoldható vele a hírbeküldés és a közösségi tartalomszerkesztés.

A migráció megvalósítására nyílt pályázatot fogunk kiírni, a meglévő tartalom megtartása pedig kemény követelmény lesz, tehát nem engedünk belőle, mert nélküle nincs értelme az egésznek.

Azért írtam le ezt az egészet, hogy ne legyen váratlan meglepetés, hogy mit szeretnénk csinálni, és hogy kikérjem a közösség véleményét. Jelenleg úgy véljük, hogy ezzel a megoldással gyorsabb és jobb eredményt tudnánk elérni, amely hosszabb távon is fenntartható weboldalt eredményez.

Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa) megjelenés

2020.04.23, cs - 17:49
2020. április 23-án jelenik meg az Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa). LTS verzió révén a rendszer hosszú távú, 5 éves támogatást kap.


Újdonságok:

 • Linux Kernel 5.4
 • Gyorsabb bootolás
 • OEM logo megjelenítés bootolásnál
 • Korszerűsített megjelenés
 • Sötét téma (Dark mode)
 • UI skálázhatóság
 • GNOME 3.36
 • Újratervezett bejelentkezési felület
 • Új zárolási képernyő
 • Snap-alapú Ubuntu Software app
 • Továbbfejlesztett, optimalizált GNOME Shell
 • ZFS támogatás
 • Game mode
 • Egyéb szoftverek: glibc 2.31, OpenJDK 11, Python 3.8.2, php 7.4, perl 5.30, golang 1.13